Sök:

Sökresultat:

30 Uppsatser om Fonologiskt ordflöde - Sida 1 av 2

Prosodisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne hos svenska förskolebarn med cochleaimplantat

Cochleaimplantat (CI) Àr ett hörselhjÀlpmedel som kan ge barn med grav hörselnedsÀttning eller dövhet möjlighet att höra och utveckla talat sprÄk. Svenska grundskolebarn med CI har tidigare visats ha en nÄgot nedsatt prosodisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne Àven om stora individuella variationer förekommer.Syftet med föreliggande studie var att undersöka prosodisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne hos svenska förskolebarn med CI. Vidare undersöktes samband mellan prosodisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne. I studien deltog sex förskolebarn med CI och totalt 18 normalhörande kontroller, varav sex var Älders-, köns- och dialektmatchade med barnen med CI.Barnen med CI i föreliggande studie uppvisade som grupp signifikant lÀgre resultat Àn de normalhörande barnen pÄ test avseende prosodisk produktion pÄ ord-, fras- och diskursnivÄ samt pÄ test som undersöker fonologiskt arbetsminne. GÀllande receptiv prosodisk förmÄga förekom inga signifikanta skillnader.

Utveckling av prosodisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne hos svenska barn med cochleaimplantat : En tvÄ-Ärs uppföljning

Cochleaimplantat (CI) Àr ett elektroniskt hjÀlpmedel som hjÀlper barn som föds döva eller med grav hörselnedsÀttning till förmÄga att höra och dÀrmed uppfatta talat sprÄk och att utveckla eget tal. Tidigare studier har visat att barn med CI uppvisar en nÄgot nedsatt prosodisk förmÄga och begrÀnsat fonologiskt arbetsminne varför dessa aspekter var intressanta att undersöka utifrÄn ett utvecklingsperspektiv.Föreliggande studie Àr en tvÄ-Ärs uppföljningsstudie dÀr syftet var att studera utveckling av prosodisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne hos svenska barn med CI. Inom ramen för studien undersöktes Àven icke-sprÄklig receptiv prosodisk förmÄga. I studien deltog sex barn med CI mellan 5;0 och 8;7 Är. Ytterligare 18 barn deltog i studien för att fungera som en kontrollgrupp, dÀr sex av dessa barn var Älders-, köns- och dialektmatchade med barnen med CI.Resultaten visade en utveckling av prosodisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne hos barnen med CI som grupp.

Fonologiskt och semantiskt minne av bilder och ord ? en dyslexistudie

Syftet med studien Àr att jÀmföra semantiskt och fonologiskt minne i korsmodala betingelser av ord ochbild. Studien syftar ocksÄ till att ta reda pÄ hur stor faciliteringseffekt bilder har jÀmfört med ord, fördyslektiker. Studien syftar i första hand till att studera dyslektiker och i andra hand att jÀmföra dyslektikermed normallÀsare.Jag vill undersöka vad det Àr som överhuvudtaget passerar den första tröskeln till medveten bearbetning,vilket innebÀr att stimulit registreras pÄ medveten nivÄ..

Vad kommer en treÄring ihÄg? : En studie om svenska barns arbetsminne och fonologi

FÄ studier finns om smÄ barns fonologiska förmÄga relaterat till arbetsminne. Det rÄder ocksÄ en brist pÄ test av arbetsminne för smÄ barn. Föreliggande studie syftade dÀrför till att studera relationen mellan visuellt arbetsminne, fonologiskt arbetsminne och förmÄga att hantera fonologiska representationer hos treÄringar. Detta har gjorts genom att samla in jÀmförelsedata för treÄringars resultat pÄ det nyutvecklade surfplatte-testet KUBEN (Kognitiv utveckling hos smÄ barn), som testar förmÄgorna visuellt och fonologiskt arbetsminne samt fonologisk diskrimination. Dessutom har test för fonologisk produktion, Àven det testat med hjÀlp av surfplatta, och nonordsrepetition anvÀnts.

OrdförrÄd pÄ modersmÄl hos barn i förskoleklass i Sverige : en jÀmförelse mellan tvÄsprÄkiga och ensprÄkiga barn

I samhÀllet kommer vi ofta i kontakt med tvÄsprÄkighet, sÄ Àven pÄ logopedmottagningar runt om i landet. Det kan vara svÄrt att genomföra sprÄkbedömningar pÄ barn med flera modersmÄl eller annat modersmÄl Àn svenska. Syftet med uppsatsen var att översÀtta benÀmningstestet "Ordracet" till arabiska och sedan anvÀnda det för att testa aktivt ordförrÄd. Passivt ordförrÄd testades med Peabody Picture Vocabulary Test III. Fonologiskt och semantiskt ordflöde testades med ordflödestestet FAS.

Uppfattningar om sambandet mellan fonologisk sprÄkförsening och lÀs- och skrivsvÄrigheter

Anette Dalling. (2007). Uppfattningar om sambandet mellan fonologisk försening och lÀs- och skrivsvÄrigheter (Perceptions of the link between phonological speech delay and reading and writing difficulties). Skolutveckling och ledarskap, Specialpedagogisk pÄbyggnadsutbildning, LÀrarutbildningen, Malmö högskola. Syfte Syftet med följande arbete Àr att förklara sambandet mellan fonologisk försening och lÀs- och skrivsvÄrigheter. Metod Arbetet ger en dels en historisk överblick av fonologi och dels en översikt av den forskning som finns i dag om sambandet mellan fonologisk försening och lÀs- och skrivsvÄrigheter. Med hjÀlp av intervjuer ville jag se vilka kompetenser, erfarenheter och metoder specialpedagoger med vidareutbildning inom tal- och sprÄk har för att upptÀcka och förebygga för de fonologiskt försenade barnen.

LÀsförmÄga och arbetsminne hos barn med hörapparat eller cochleaimplantat

I Sverige erbjuds barn med hörselnedsÀttning cochleaimplantat (CI) eller hörapparat (HA) beroende pÄ typ och grad av hörselskada. Med CI möjliggörs utveckling av talat sprÄk för barn som fötts döva eller gravt hörselskadade. Den tekniska utvecklingen jÀmte pedagogiska insatser har lett till en allt bÀttre sprÄklig och kognitiv utveckling hos barn med hörselnedsÀttning och ett minskande glapp till jÀmnÄriga normalhörande barn. Syftet med denna studie var att undersöka olika aspekter av arbetsminne och lÀsförmÄga hos nio barn med CI och sju barn med hörapparat. Femtifem barn med normal hörsel utgjorde referensgrupp.

Bornholmsmodellen ? Ett sÀtt att utveckla barns sprÄkliga medvetenhet

Den hÀr undersökningen, har studerat vilken forskning som ligger bakom Bornholmsmodellen och hur den kan omsÀttas frÄn teori till praktik. Uppsatsens frÄgestÀllning Àr: ? Hur arbetar man med Bornholmsmodellen i tre förskoleklasser? Undersökningen utgÄr frÄn tidigare forskning om fonologisk medvetenhet eftersom det Àr den som Bornholmsmodellen har till syfte att utveckla genom att öka barns förstÄelse för sprÄkets formsida och pÄ sÄ vis till stor del förebygga lÀs- och skrivsvÄrigheter. Vidare anvÀnds Vygotskij och SÀljös teori om sociokulturellt lÀrande och tÀnkande och sprÄk. Undersökningen Àr genomförd med en kvalitativ undersökningsmetod innehÄllande tre ostrukturerade observationer i tre skÄnska förskoleklasser. Resultatet i undersökningen visar att Bornholmsmodellen underlÀttar för barns fonologiska utveckling genom att pÄ ett lustfyllt, strukturerat och medvetet sÀtt leka med sprÄket. UtifrÄn de genomförda observationerna visar resultatet inte att barnen Àr fonologiskt medvetna i dagslÀget.

En kamp med bokstÀver : Ett arbete om hur pedagogen i dagens skola kan möta elever som har lÀs- och skrivsvÄrigheter

Syftet med studien var att lyfta fram vilken betydelse kunskap om lÀs- och skrivsvÄrigheter kan ha för arbetet i skolan och det lÀrarna gör. DÀrför ville vi tydliggöra hur pedagoger uppfattar innebörden av lÀs- och skrivsvÄrigheter, samt hur de hanterar och förebygger dessa för att se om valet av ÄtgÀrder pÄverkas av hur man resonerar om svÄrigheterna. För att fÄnga syftet anvÀnde vi en kvalitativ forskningsmetod och semistrukturerade intervjuer med tio pedagoger. Resultatet visade att innebörden av lÀs- och skrivsvÄrigheter var svÄr att tydliggöra. Respondenterna identifierade lÀs- och skrivsvÄrigheter pÄ likartat sÀtt med kÀnnetecken som avledningsfel, fonologiska fel, utelÀmnande och tillÀgg av bokstÀver samt lÄngsam lÀsning.

Samband mellan högre sprÄkliga förmÄgor och fonologiskt arbetsminne hos vuxna

This study investigated relationships between high level language functions and phonological working memory in adults by correlating results oftests in a test battery used for investigating subtle language disorders and digit span task results. Results of two digit span tasks were analyzed in relation to demographic factors. 103 subjects without neurological disease, 20 ? 79 years old, participated. Significant correlations were found between the digit span tasks and most of the tests.

Hem ljuva hem : Äldres upplevelse av att vĂ„rdas i hemmet

Syftet med föreliggande studie var att undersöka eventuella skillnader mellan barn med cochleaimplantat (CI) och/eller hörapparat (HA) och normalhörande barn i Äldrarna fem till sju Är avseende fonologiska och kognitiva förmÄgor. I studien jÀmfördes resultat frÄn elva till 44 normalhörande barn med Ätta till 25 barn med CI/HA frÄn fyra olika studier. Undersökningsmaterialet utgjordes av kortversionen av Stora fonemtestet, fonologiska representationer, TOWRE samt fem deltest ur testbatteriet SIPS. Testresultaten analyserades kvantitativt och för kortversionen av Stora Fonemtestet Àven kvalitativt. Resultatet visade att barnen med CI/HA generellt presterade lÀgre Àn de normalhörande barnen pÄ test av fonologisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne, men att de lÄg i nivÄ med de normalhörande barnen avseende generellt och visuospatialt arbetsminne.

Att ta reda pÄ hur barn tÀnker : Minnesspanntest för att undersöka utveckling av inre tal

Inre tal Àr ett sÀtt att tÀnka som innebÀr tÀnkande i form av ord, det vill sÀga fonologiskt, i arbetsminnet. Forskning har visat att detta tÀnkande utvecklas i ungefÀr 7-ÄrsÄldern och att barn innan dess tÀnker i visuell form. DÄ barn övergÄr till att tÀnka i fonologisk form anvÀnder sig barn under en period av bÄde visuella och fonologiska strategier, men övergÄr sedan till endast fonologiska strategier. I denna uppsats undersöks om ett minnesspanntest, bestÄende av omgÄngar med bilder som representerar ord som antingen Àr fonologiskt lika, visuellt lika, lÄnga eller kontrollord, kan visa den utveckling av inre tal som har beskrivits i tidigare forskning. Ett sÄdant test visar en utveckling av inre tal eftersom resultatet av testet uppvisar de effekter som tyder pÄ fonologisk, visuell eller bÄde fonologisk och visuell bearbetning i arbetsminnet.

Fonologiska och kognitiva förmÄgor hos barn : en jÀmförelse mellan barn med cochleaimplantat och/eller hörapparat och normalhörande barn

Syftet med föreliggande studie var att undersöka eventuella skillnader mellan barn med cochleaimplantat (CI) och/eller hörapparat (HA) och normalhörande barn i Äldrarna fem till sju Är avseende fonologiska och kognitiva förmÄgor. I studien jÀmfördes resultat frÄn elva till 44 normalhörande barn med Ätta till 25 barn med CI/HA frÄn fyra olika studier. Undersökningsmaterialet utgjordes av kortversionen av Stora fonemtestet, fonologiska representationer, TOWRE samt fem deltest ur testbatteriet SIPS. Testresultaten analyserades kvantitativt och för kortversionen av Stora Fonemtestet Àven kvalitativt. Resultatet visade att barnen med CI/HA generellt presterade lÀgre Àn de normalhörande barnen pÄ test av fonologisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne, men att de lÄg i nivÄ med de normalhörande barnen avseende generellt och visuospatialt arbetsminne.

Kognitiv och sprÄklig utveckling hos barn med cochleaimplantat i ett longitudinellt perspektiv

Cochleaimplantat (CI) Àr ett tekniskt hjÀlpmedel som ges till personer med dövhet eller grav hörselnedsÀttning. Ett CI kan hos barn ge en möjlighet till ökad utveckling av kognitiva och sprÄkliga förmÄgor. Syftet med föreliggande studie var att undersöka utvecklingen av kognitiva och sprÄkliga förmÄgor hos barn med CI. Studien Àr en del av en longitudinell studie som tidigare genomförts 2007 och 2008. Deltagarna var sju barn med CI mellan 8;8 och 14;5 Är.

Procedurellt minne hos universitetsstuderande med dyslexi

Dyslexi Àr en form av lÀs- och skrivsvÄrighet som inte kan förklaras av t.ex. bristfÀllig undervisning, lÄg begÄvning eller synproblem. Orsaken till dyslexi anses vanligen vara nedsatt förmÄga av fonologiskt processande. Flera studier har dock visat att dyslexi Àven Àr förknippat med sprÄkliga, kognitiva och motoriska svÄrigheter som inte kan förklaras av nedsatt förmÄga av fonologiskt processande. Det procedurella minnessystemet engageras vid inlÀrning, processande och konsolidering av kognitiva och motoriska fÀrdigheter.

1 NĂ€sta sida ->